All Activity

This stream auto-updates   

  1. Today
  2. witam ponownie,pytanie zadałem nie z lenistwa bo cay temat czytałem ,pierwsze strony dotyczą openwrt bb i cc a tu jest lede.zastanawialem sie nad tym czy po wgraniu wystarczy wpisac dane do logowanie neo vdsl i bedzie chulac ,czy tak jak w openwrt trzeba wyrzucic sekcje atm i cos tam jeszcze.
  3. Sprawdzając zawartość obrazu to widać że jest tam LuCI. Konfiguracja pod VDSL jest opisana już w tym wątku. Choćby zerknąć 4 posty wyżej. Oczywiście, instalacja tego softu w przypadku posiadania oficjalnego menu nie jest prosta, ale jest przedstawiona na pierwszej stronie tego tematu.
  4. Kupiłem W8960N. I problemy ze zrywaniem połączenia skończy się.
  5. witam,czy ten obraz posiada luci,i jeszcze jedno pytanie co trzeba zrobic po wgraniu zeby działala neostrada vdsl.pozdrawiam
  6. Yesterday
  7. Jeżeli nie ma go na liście wspieranych to jedynie można pokusić się o wgranie oprogramowania alternatywnego Gargoyle 1.8.0.
  8. Jeżeli modemu nie ma na liście spieranych przez router to niestety nic nie zrobimy. Możesz próbować z alternatywnym oprogramowaniem to o czym pisali na eko.one
  9. Posiadam router: TP-LINK MR-3220 v2 ze zaktualizowanym firmwarem do ostatniego buildu: 140929 posiadam nowy modem alcatel onetouch L850V lte - który nie jestem w stanie uruchomić z routerem posiadam też mój dotychczasowy router Huawei E156G - który używałem do tej pory i nie miałem problemów opis: 1) modem onetouch podłączony do laptopa działa prawidłowo 2) modem podłączony do routera jest zidentyfikowany przez router, ale siła sygnału wynosi 0% i próbując poradzić sobie z uruchomieniem nigdy nie udało mi się uzyskać innej wartości niż to 0%. 3) połączenie automatyczne, jak i z ręcznie wprowadzonych danych ze zgodnymi dla operatora nju mobile danymi dostępu nie dają rezultatów (obie metody działają ze starym modemem poprawnie - sprawdzałem) 4) czytałem o problemach z zasilaniem modemu z routera więc podłączyłem modem kablem Y - usb do routera i ładowarki telefonicznej (1.8A 5V), niestety bez efektów (takie samo połączenie przez kabel Y- usb ze starym modemem działa poprawnie - tzn nic się nie psuje z powodu kabla) 5) log z routera przy łączeniu z onetouchem: 1st day 00:01:12 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:13 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:13 3G/4G WARNING 3G Modem connecting error, please check the dial number and APN. 1st day 00:01:13 3G/4G INFO sw3GMobileCmdReq 354 mobileFormatCmd error 1st day 00:01:14 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:15 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:16 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:17 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:18 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:19 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:20 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:21 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:22 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:23 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. 1st day 00:01:23 PPP NOTICE Standard authentication. 1st day 00:01:23 3G/4G NOTICE 3G/4G start connecting... 1st day 00:01:23 3G/4G INFO Run 3G dial cmd: pppd 3g 1 /dev/ttyUSB0 115200 connect "chat -s -v -f /etc/ppp/c 1st day 00:01:23 PPP INFO pppd start 1st day 00:01:23 3G/4G INFO Good, SIM is not locked or unlocked. jak napisałem w pkt 3. dane ręcznie wprowadzone jak i automatyczne działają ze starym modemem, więc nie wiem czemu w logu nowego modemu taki komunikat 6) na tubie znalazłem klip który niestety nie opisuje rozwiązania, ale opisuje objawy jaki mam u mnie, czyli 0% sygnału przy zaidentyfikowanym urządzeniu: https://www.youtube.com/watch?v=uKdmZMwvaBI 7 ) znalazłem też wpis na forum: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2927&p=3 - ans #66 sugerujący że mój modem udało się podłączyć do innego modelu tp-linka dołączę jeszcze screenshoty 9) teraz już wiem że modem ten nie znajduje się na liście zgodności tp-linka, ale jednocześnie jest zidentyfikowany przez router, więc nie wiem czy mogę liczyć że uda się je połączyć, czy też nie ma na to szans? Zrobiłem sam ile potrafiłem by rozwiązać problem, ale to nie starczyło.
  10. Dziękuje za pomoc,wszystko jasne
  11. Na WAN ma 100 więc i po kablu więcej nie osiągniesz. Potrzebujesz router z portami Gigabit LAN i WAN
  12. Czyli mam rozumieć,ze większej prędkości po wifi na nim nie osiągnę?
  13. No i ciągle działa : Line Uptime: 6h 51m 9s MK
  14. Nic ciekawego poza wpisem "sending NAK" ale to raczej przypadek, że się w czasie zgrało. Nie ma znaczenia, może być to w środku nocy gdy tylko 1 laptop albo komórka lub w środku dnia kiedy dołączą się 2 kompy i kolejne 2 laptopy, chromecasty i tablety.
  15. Prędkość tego routera jest ograniczona sprzętem. Switch w nim ma porty 100Mbps.
  16. Witam,mam pytanie czy na tym routerze taka prędkość wifi to max? http://www.speedtest.net/my-result/i/1985283958 internet jaki posiadam: http://www.telpol.net.pl/telpol/pakiety/internet/bronze-,2,10,3
  17. Dziś ok. godz. 10 ukazała się wersja stabilna lede-17.01.0-r3205-59508e3 - właśnie się testuje i na razie stabilnie czyli 2,5 godziny Zobaczymy jak to dalej będzie wyglądało. ATU-C Vendor ID: Broadcom 164.115 ATU-C System Vendor ID: Broadcom Chipset: Lantiq-VRX200 Unknown Firmware Version: 5.8.1.8.1.6 API Version: 4.17.18.6 XTSE Capabilities: 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x0, 0x2 Annex: B Line Mode: G.993.2 (VDSL2) Profile: 17a Line State: UP [0x801: showtime_tc_sync] Forward Error Correction Seconds (FECS): Near: 8780 / Far: 1105222 Errored seconds (ES): Near: 1 / Far: 23 Severely Errored Seconds (SES): Near: 0 / Far: 0 Loss of Signal Seconds (LOSS): Near: 0 / Far: 0 Unavailable Seconds (UAS): Near: 53 / Far: 53 Header Error Code Errors (HEC): Near: 0 / Far: 0 Non Pre-emtive CRC errors (CRC_P): Near: 0 / Far: 0 Pre-emtive CRC errors (CRCP_P): Near: 0 / Far: 0 Power Management Mode: L0 - Synchronized Latency / Interleave Delay: Down: Interleave (8.0 ms) / Up: Interleave (4.0 ms) Data Rate: Down: 51.286 Mb/s / Up: 8.568 Mb/s Line Attenuation (LATN): Down: 20.8dB / Up: 29.5dB Signal Attenuation (SATN): Down: 19.0dB / Up: 29.0dB Noise Margin (SNR): Down: 7.0dB / Up: 10.8dB Aggregate Transmit Power (ACTATP): Down: 0.5dB / Up: 14.5dB Max. Attainable Data Rate (ATTNDR): Down: 55.116 Mb/s / Up: 12.267 Mb/s Line Uptime Seconds: 9334 Line Uptime: 2h 35m 34s Cdn. Pozdrawiam mkkm
  18. Sekcja "atm" jak najbardziej do usunięcia. Wszędzie wyłączyłeś IPv6, usunąłeś interfejs 'wan6'. Tymczasem w logu kernela przed wysypką nie potrafi podnieść interfejsu ptm0.35 i ma to związek z IPv6. Mam nadzieję, że nie usuwasz jakiegoś pakietu lub nie wyłączasz usługi/procesu tylko dlatego, że ma ipv6 w nazwie? Może na czas testów LEDE ingerencję w ustawienia ogranicz do minimum - szczególnie, że są problemy ze stabilnością i wysypuje się kernel. Pozdrawiam
  19. W logach routera widać coś niepokojącego? Czy ma to znaczenie ile urządzeń korzysta w danej chwili z internetu?
  20. Router ani nic dalej nie odpowiada. Niekoniecznie restart. Czasami trwa to 5sek czasami 30sek a czasami trzeba zrestartować router.
  21. Last week
  22. Najprościej będzie: ustawienie bramy sieciowej z DHCP przez Wi-Fi zmiana adresu LAN na 192.168.2.1 Odnalezienie sieci z TC7200 i połączenie Ustawienie w karcie sieciowej komputera pobieranie adresu IP auto Zapisanie zmian i reboot routera. Reszta bez zmian.
  23. Zajrzyj do TEGO WĄTKU na forum Trzepak.pl Piszą tam o prowizorycznym repeaterze pasywnym na pasmo GSM. Ale zastrzegam, ze to prowizorka i może nie zadziałać z LTE. Rozmowy głosowe powinno takie ustrojstwo przewalić z domu na pole, ale z Netem to pewnie loteria...
  24. TP-LInk Archer C9 w czołówce portalu - gadgetreview.com Best Wireless Router 2017 http://www.gadgetreview.com/best-wireless-router-for-home-gaming-mac-overall
  25. Sprawdź zakładkę Advanced->Security->Access Control->Black List czy tam się coś pojawia po dodaniu użytkownika do zablokowanych.
  26. Konfiguracja jest ok, gdyż router normalnie się synchronizuje, następuje poprawne logowanie do ISP i przez jakiś czas normalnie działa (max. czas stabilnego połączenia jakie uzyskałem to ok. 5 godzin), po zerwaniu synchronizacji już się "nie podnosi" - pomaga tylko reboot. Jest jedna różnica w sugerowanej konfiguracji etc/config/network – zawsze do tej pory usuwałem sekcję „atm”, zarówno w Openwrt BB, CC i tak samo w Lede, no ale to chyba nie problem. Mój konfig wygląda tak: config interface 'loopback' option ifname 'lo' option proto 'static' option ipaddr '127.0.0.1' option netmask '255.0.0.0' option ipv6 '0' config globals 'globals' option ula_prefix 'fd4************8' config dsl 'dsl' option annex 'a' option tone 'av' option xfer_mode 'ptm' config interface 'lan' option type 'bridge' option ifname 'eth0.1' option proto 'static' option ipaddr '192.168.1.1' option netmask '255.255.255.0' option ipv6 '0' option delegate '0' config interface 'guest' option proto 'static' option ipaddr '10.10.10.1' option netmask '255.255.255.0' option delegate '0' option ipv6 '0' config interface 'serwis' option proto 'static' option ipaddr '20.20.20.1' option netmask '255.255.255.0' option delegate '0' option ipv6 '0' config interface 'wan' option ifname 'ptm0.35' option proto 'pppoe' option delegate '0' option username '*********@neostrada.pl' option password '********' option ipv6 '0' config device 'wan_dev' option name 'ptm0' option macaddr '14:************' config switch option name 'switch0' option reset '1' option enable_vlan '1' config switch_vlan option device 'switch0' option vlan '1' option ports '0 2 4 5 6t' Oczywiście Openwrt OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49474 cały czas chodzi stabilnie jak skała. Zrobiłem nawet test z ostatnim "trunkiem" Openwrt z dnia 18/02/2017 (korzysta z tego samego sterownika VDSL co Lede) i o dziwo nie zrywa synchronizacji VDSL jednak ma inne problemy, ale to już inna bajka. Pozdrawiam M.K.
  27. Dalej ping jak rozumiem nie wychodzi? Pomaga tylko restart urządzenia?
  28. Tak, przy zawieszce router potrafi gubić pakiety. Opóźnienia wahają się między 30 a 200ms.
  1. Load more activity