willis81

tl-wa850re i problem z smart tv

47 posts in this topic

Witam

Dokupiłem sobie TL-WA850RE w celu zwiększenia zasięgu sieci w całym mieszkaniu.

Po konfiguracji zasięg się poprawił, jednak pojawił się problem z połączeniem z smart tv - Samsung EU48H6400

Bez TP linka działa internet, a jak go podłączę obok to zasięg się poprawia, jednak nie jest w stanie połączyć się z siecią.

Inne urzędzania  tablet/telefon bez problemu działają z pełnym zasięgiem wifi, tylko tv stracił neta.

Gdzieś na necie wyczytałem o problemach tego tplinka i smart tv, jednak nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.

Proszę o poradę...

internet mam z orange, router funbox

firmare: 1.0.0 Build 20150729 Rel. 63793

hardwate: TL-WA850RE v2.0

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

tyle że ja nie mam problemu z oragne i tplinkiem, bo internet działa na wszystkich urządzeniach połączony przez wa850re - pc, laptop, table, komórka. Tylko TV ma problem i to z TL-WA850RE a nie z routerem, bo bez TL-WA850RE v2.0 net w tv działa.

Co do poradnika to i tak mam router funbox, a takowego tam nie ma.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc przypisz adres IP maske brame dns  na stałe do TV z poza puli głównego routera .

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

tzn? mam nadać staly ip w TV? nie zrozumiałem do końca Twojej intencji

neta w tv muszę puścić przez TL-WA850RE bo bez niego sygnał jest znikomy

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do poradnika to i tak mam router funbox, a takowego tam nie ma.

Chodzi o zasadę konfiguracji repeatera jako serwera DHCP w sieci z bramą głównego routera. Podałem też drugie rozwiązanie twojego problemu czyli wpisanie adresacji na stałe do TV i połączenie się z siecią bezprzewodową.

IP 192.168.1.240

maska 255.255.255.0

brama 192.168.1.1

DNS 194.204.159.1

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

chyba zamknę ten temat bo popełniłem gafę - net nie działa mi na żadnym sprzęcie poprzez tego tplinka

założyłem nowy, proszę o usunięcie tego by nie zaśmiecać forum

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu nie ma co zamykać tylko dostosować się do poradnika. Na funboxie nic nie rób włącz tylko dhcp na tplinku z bramą 192.168.1.1

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie potrafię ustawić tej bramki - wyskakuje błąd "The gateway and the lan ip adress should be in the same subnet"

zamieszczam screena zakładki network w ustawieniach tplinka, tak to wygląda po wykonaniu quick setup

post-4209-14751394482823_thumb.png

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Włączasz serwer DHCP (ON)

Wpisujesz do tabelek:

IP DHCP pool 192.168.1.200 - 192.168.1.250

Default Gateway 192.168.1.1

Primary DNS 194.204.159.1

Secondary DNS 194.204.152.34

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym jeszcze wypełnił tą górną tabelkę:

Use the followning IP adress:

IP 192.168.1.254

Mask 255.255.255.0

Gateway 192.168.1.1

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Administrator - nie umie zapisać tych wartości. W pierwszym polu IP Address Pool pojawia sie taka tabelka:

post-4209-1475139448373_thumb.png

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpisz najpierw to co ja podałem, bo nie chce zapisać tamtych wartości ze względu na inne podsieci.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domyślnym adresem IP TP-Linka jest 192.168.0.254 więc problemem jest inna podsieć. Wpisz adresację na stałe tak jak sugeruje kolega Heinz. Wtedy nie będzie problemu z DHCP pool.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

niestety:( nie działa

ide z TPlink do innego pokoju, gdzie zasieg z funboxa jest mały, tplink się włancza  i są 4 kreski zasięgu, na tablecie pojawia się lepszy zasięg wifi, ale nie ma internetu, nie otwierają się strony internetowe

jak wrócę z tabletem pod funboxa to działa

tak jakby tplink wzmacniał sygnal ale blokuje sieć

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Repeater podłącz w ~połowie drogi między miejscem docelowym a routerem.

Podłącz się komputerem pod repeater i wykonaj polecenia:

ping 192.168.1.254

ping 192.168.1.1

ping 8.8.8.8

ping wp.pl

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuć jeszcze zakładkę status z TP-linka na forum. Logujesz się teraz na 192.168.1.254 

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

teraz  mam kompa podpiętego kablem po funboxa, reaper jest 1m obok funboxa podpięty tylko do gniazdka 230v a status w tplinku wygląda tak:

post-4209-14751394484207_thumb.png

post-4209-14751394484776_thumb.png

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Repeater podłącz w ~połowie drogi między miejscem docelowym a routerem.

Podłącz się komputerem pod repeater i wykonaj polecenia:

ping 192.168.1.254

ping 192.168.1.1

ping 8.8.8.8

ping wp.pl

Mogę repeater podłączyć w połowie drogi, ale wtedy nie podłączę się pod niego z pc bo go nie przeniosę

O ile dobrze rozumię jego intencje

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być też metr od routera.

Jego docelowe miejsce powinno być w połowie drogi między routerem a pomieszczeniem gdzie sygnał jest słaby.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli kablem sieciowym podłączę repeater z pc i w menu start-uruchom puszczam po kolei wszystkie pingi

tak? a potem coś się zmieni czy powiesz co dalej

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.